Pilates en Yoga fusion

- not specified -

- not specified -

- not specified -

- not specified -

Pilates en Yoga:

De combinatie van pilates en yoga, is ontworpen om kracht op te bouwen en de spieren te versterken, terwijl de les tegelijk je flexibiliteit verbetert en de harmonie van je lichaam en geest bevordert. Elke docent zal haar eigen stijl en volgorde aanbieden met betrekking tot de creatieve mogelijkheden in deze redelijke unieke Pilates en Yoga les.
Een van de significante verschillen tussen Pilates en yoga is dat Pilates-oefeningen sterk gericht zijn op het ontwikkelen van kern of ‘Core’ kracht ook wel genoemd de ‘Power house’. En daar horen ook efficiënte bewegings gewoonten bij die zich goed vertalen naar houdingen en bewegingen in het dagelijks leven. Daarbij worden ook verlengende oefeningen voor het gehele lichaam geïntegreerd. Zodat de spieren met regelmatige beoefening zowel sterk worden als ook lang.

Yoga- asanas of houdingen bevorderen uiteraard ook onze kernkracht en spier verlenging. Maar de meeste yoga is daar iets minder op gefocused. En daarentegen meer georiënteerd op stress release, mindfulness, en het energie lichaam. Wellicht is Yoga ook wat minder doel bewust gericht op de dagelijkse bewegings mechanica en meer in het vergroten van ons lichaam en ziels bewustzijn door middel van specifieke asanas en bewegingen.

Een van de meest voor de hand liggende overeenkomsten tussen Pilates en yoga is dat ze beide lichaam en geest-disciplines zijn. De bedoeling van beide is om lichaam en geest samen te brengen op een manier die de gezondheid en het bewustzijn vergroot en de algehele levens ervaring van de beoefenaar versterkt of verhoogd.

Hierbij ook een voorbeeld van een oefening die Pilates en yoga gemeen hebben

Een kern of core kracht versterkende oefeningen welke zowel bekend is bij Pilates als yogastudenten: De Boat-Pose. Of: Paripurna Navasana


Yoga beoefent de boot pose met de benen bij elkaar, met of zonder grijpen van de enkels. Aangepast voor de ondersteuning van rug en de buik: buigen we de knieën. (half boat-pose)

In Pilates openen we de benen lichtjes: de benen zijn dan in een V-vorm en de enkels worden eventueel vastgehouden. De basis beweging, waarbij de buikspieren worden gebruikt om het lichaam vast te houden in een V, of juist achter, de zitbotten zijn voor beide hetzelfde.

Deze oefening brengt nog een ander verschil aan het licht tussen Pilates en yoga, dat is dat hoewel er sommige houdingen in Pilates (zoals deze) zijn, Pilates in het algemeen in beweging blijft. Terwijl in de Yoga versie van de Boat-Pose; We deze statisch beoefenen. Bijvoorbeeld: als onderdeel van Pilates-oefeningen doen we soms de variatie: ‘open legged boat-rocker’ . Kom het gezellig mee maken in onze fijne yoga studio!

Vanuit de Yoga gezien heeft de Boat-Pose onder andere deze werkzame voordelen:

– Versterkt je buik spieren, heupflexors en de wervelkolom
– Stimuleert de nieren, schildklier- en prostaatklieren en darmen
– Verbetert de spijsvertering