Hatha yoga

- not specified -

- not specified -

- not specified -

- not specified -

Wat is Hatha Yoga?

Hatha yoga is een van de belangrijkste hoofdtakken van de yoga en de sutra’s van Patanjali. Deze tak van yoga bestaat uit een systeem van yoga oefeningen om welbevinden en beheersing te verkrijgen over de geest en het lichaam. In het Westen is het vooral deze vorm van yoga die bekendheid heeft gekregen, waardoor men vaak met yoga, eigenlijk de hatha yoga bedoelt,
Hatha is Sanskriet voor ‘ha’ (zon) en ‘tha’ (maan), dit verwijst naar evenwicht tussen de tegengestelde krachten. Bijvoorbeeld: jouw binnen en buitenwereld, dynamisch en verstillend, mannelijk (zon) en vrouwelijk (maan) , lichaam en geest.

Aan welke andere yogavormen is Hatha Yoga verwant?

Hatha Yoga is een traditionele vorm van yoga. Aerial yoga is bijvoorbeeld een moderne fusion variant. De Yin Yoga en Restorative Yoga zijn ook nieuwe varianten die in de moderne yoga wereld zijn ontwikkeld. De asana’s van Hatha yoga zie je in vele andere stijlen terug. Maar worden dan vaak anders benaderd.

Hatha Yoga Houdingen

Over het doel van Hatha Yoga: van oudsher werd gezegd dat alle yoga uiteindelijk was om het lichaam voor te bereiden op de (zittende) meditaties. Nu is het zo dat de oefeningen (Asanas) kracht en energie aan je geven en zij zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in ons jachtige westerse leven is yoga een goede manier om zo de rust en ontspanning te vinden. Wie yoga beoefent, op wat voor niveau dan ook, brengt veranderingen aan in zijn of haar stemmingen. Je zorgt er voor dat je geest meer in balans is en je minder emotionele druk ervaart.

Uitleg over Hatha Yoga oefeningen:

Bekende (Hatha) yoga houdingen of Asanas zijn bijvoorbeeld: De Neerwaartse Hond (Downward Dog of omgekeerde V houding) of de Krijger (Virabhadrasana 1 of warrior 1) . Zo brengt de Neerwaartse Hond o.a. verloren energie terug. Wanneer je deze houding voor een wat langere tijd aanneemt, rekt het de hamstrings en wordt stijfheid in de schouders aangepakt. Er wordt zelfs gezegd dat deze houding verjongend werkt. De Krijger houding is een ideale houding om de bovenbenen wat te versterken en je balans te trainen en tegelijk de romp te verlengen en opgerekt te blijven. Er zal bij ons goed gelet worden op de correcte uitvoer van de pose zodat je bijvoorbeeld geen knieklachten krijgt en je bewust bent van de positie van je heupen,

Deze Asanas of yoga houdingen komen ook voor in bijna elke yoga stroming. Maar het gaat er om dat in elke stijl de yoga houding een andere benadering heeft. Door de Hatha benadering doorgrond je de Asana op een diep niveau. Een ander voorbeeld is De Trikonasana (zie afbeelding) . Deze houding heeft de vorm van een volmaakte gelijkzijdige driehoek. Het is een versterkende houding die ook de dijen, knieën en enkels strekt en versterkt.

Hatha Yoga in Rotterdam

Onze Hatha lessen bestaan voor een groot deel uit de beoefening en bestudering van verschillende lichaamshoudingen: Asanas. Hierbij komen ook de pranayama (ademhaling) en ontspanningsoefeningen regelmatig in de les aan bod. Deze yoga lessen zijn toegankelijk voor beginners en gevorderden. Hatha yoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende yoga houdingen. Het aandachtig beoefenen van deze yogastijl is in wezen ook een mindfullness training.

Er is alle aandacht voor een rustige en regelmatige ademhaling. Ideaal voor een goede opbouw van je yoga kennis en ervaring. In de Hatha yoga les staat het evenwicht tussen inspanning en ontspanning centraal. De houdingen die tijdens een les worden gedaan zijn een combinatie tussen dynamische en verstillende houdingen. Elke Hatha yoga les in onze studio in Rotterdam Delfshaven wordt afgerond met een eindontspanning (savasana). Leerlingen voelen zich na de yogales vaak opgeladen en ontspannen.

Doordat we de Hatha yoga bij de Kompassie Yoga Studio soms ook beoefenen in de warmte (warm of hot yoga) kunnen de spieren en gewrichten nog meer ontspannen.
Aan de yoga technieken worden gunstige effecten toegeschreven voor het zenuwstelsel, de werking van de klieren en belangrijke organen. Over het algemeen zal je je bij regelmatige beoefening spoedig soepeler, sterker en kalmer gaan voelen. Met meer mogelijkheid tot ontspanning, goede nachtrust en tevens focus of concentratie door de dag. Hier in het Westen wordt deze yoga vorm daarom ook vooral gebruikt ter bevordering van je gezondheid en welbevinden

Bekijk het rooster om te zien wanneer wij Hatha lessen geven (zie het rooster). De lessen zijn voor zowel beginners als gevorderden.

Wat vinden de deelnemers van onze Hatha Yoga lessen?

Warm Yoga les

read next
Hele fijne yoga studio. Vriendelijke en ervaren docenten. Fijne zaal met voldoende props en altijd aangename temperatuur (ook bij de normale lessen). Ik vind vooral de aerial yoga erg leuk en wat mij betreft een redelijk unieke ervaring aangezien er maar weinig yoga studio's zijn die deze les aanbieden. Ik zou deze yoga studio aanraden!
Patricia patricia
Patricia patricia
2023-10-02
Had a wonderful Hormone Yoga workshop at Kompassie with Juliette. We exchanged knowledge, experiences, feelings and we bonded as women. Also we did yoga exercises and closed with a relax moment in the hammock.
Anouk Zeidler
Anouk Zeidler
2023-09-17
I love this yoga studio! Andrea and Juliette are very professional instructors in my opinion.
Nazanin
Nazanin
2023-09-16
I attended a taster session for Aerial yoga and was hooked as Juliette is a patient and very experienced instructor. I signed up for the unlimited monthly subs and also attended her fabulous women’s retreat. I left the event energised, revitalised and with so many more valuable insights about my well-being as a menopausal female. Best part was the great sisterhood I got to experience and the amazing women I got collaborate with.
Haseeba “Content Queen” Saban
Haseeba “Content Queen” Saban
2023-09-13
Laatst heb ik de workshop Hormone Yoga & Positive Development gevolgd bij Kompassie Yoga Studio, gegeven door eigenaresse Juliette. Het was een hele fijne bijeenkomst met gelijkgestemde vrouwen. We hebben elkaar Echt en liefdevol kunnen empoweren. En wat een eye openers heb ik opgedaan op het gebied van (peri) menopauze. Heel handig gebundeld in een syllabus die we meegekregen hebben. De dag zijn we geëindigd met een voedende Yoga sessie. Dank voor de leerzame, verbindende en liefdevolle middag.
Judith Reemnet
Judith Reemnet
2023-09-13
Ontzettend fijne studio en leuke lessen!
Jim van Nood
Jim van Nood
2023-09-06
Vandaag een keer les van Gina (een keertje op zondag) wat bijzonder weer, anders dan Andrea en ook weer plezierig. Door een proef abonnement heb ik meerdere lessen geprobeerd en bij Aerial Yoga blijven hangen, wat is dat gaaf! Gestart bij Juliette en door een verandering in werkrooster over gestapt naar Andrea. Beide geven op eigen wijze les, fijn voor mij als beginner maar nu ik de techniek steeds meer eigen ben ook fijn dat ik uitgedaagd wordt. Fijne locatie, warme mensen, vakbekwaam en Andrea is super lief! Echt een aanrader om een proef te starten en zo de lessen en docenten te leren kennen, je zal merken dat je al snel terug blijft komen voor de rijke lessen.
Ilse Blad
Ilse Blad
2023-07-16