Yin Yoga

- not specified -

- not specified -

- not specified -

- not specified -

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga houdingen onderscheiden zich van de dynamische Yoga vormen. Yin Yoga richt zich vooral op statische houdingen, die lang aangehouden worden. Dit zijn meestal zittende of liggende yoga houdingen. Yin Yoga is een yogastijl die steeds meer aan populariteit wint.

De eerste Yin yoga beoefening vindt zijn oorsprong bij de Amerikaanse Paul Grilley (1980). Hij is in wezen de grondlegger van de Yin Yoga stijl. Hij is vooral erg geïnteresseerd in de verschillen in onze anatomie bij het beoefenen van de verschillende yoga houdingen. Deze interesse werd bij hem gewekt door het boek ‘Autobiografie van een Yogi’.

Aan welke andere yogavormen is Yin Yoga verwant?

Yin Yoga is een moderne fusion yoga stijl. Dat betekent dat er verschillende technieken uit zowel de Hatha Yoga als ook de energetische en anatomische kennis van de chinese geneeskunde leer wordt gebruikt, zoals de meridianen en de drukpunten. Tevens wordt er extra gelet op de anatomische verschillen bij elk persoon. Yin Yoga is bij uitstek geschikt als een goed ondersteunende of aanvullende vorm van yoga naast andere meer dynamische yogastijlen zoals: Gentle Flow Yoga of Vinyasa Yoga. Deze stijl kun je ook beoefenen waneer je graag een beetje leniger wil worden. Wij geven de Yin in de warmte variant (Hot Yoga), waarbij de infrarood panelen je helpen door diepere warmte werking van de lange golfstralen in je gewrichten.

Yin Yoga Houdingen

Yin Yoga is een rustige en op het eerste gezicht eenvoudige yoga stijl, maar niet per se een eenvoudige oefening. Yin yoga werkt diep in ons lichaam en onze geest. De verstilling in elke pose heeft tevens een meditatieve kwaliteit.

De Yin Yoga les of practise richt zich op onze diepste weefsels van ons lichaam, onze bindweefsels – ligamenten, gewrichten, botten en de diepe fascia netwerken van het lichaam.
Energetisch verbetert Yin Yoga ook de energiestroom, waardoor de stroom van Chi in de organen wordt verbeterd. Om gezond te zijn, hebben we die alleen gezonde spieren maar juist ook gezonde organen nodig. Het zijn voornamelijk yogahoudingen die inwerken op specifieke energetische kanalen, of de Nadis. De focus tijdens Yin Yoga is meditatief en naar binnen gericht.

Een paar bekende Yin poses of yoga houdingen zijn:
Anahatasana, of wel: Melting Heart Yin houding: Dit lijkt een eenvoudige houding, maar kan behoorlijk uitdagend zijn. Het is een combinatie van zowel je hart- als ook borstgebied openen. Waarbij je jouw midden/bovenrug opent met een lichte buiging in je onderrug. Dit is een subtiele omgekeerde houding voor de organen in je buik. De naam zelf is bijna poëtisch: Het Smeltende Hart. Visualisaties ondersteunen dit beeld. Waarbij we zachter naar ons en naar anderen leren worden.

Fysiek: Als je de hele dag achter de computer hebt gezeten, zijn je schouders en bovenrug vaak naar voren gebogen. Na de Melting Heart Yin houding voel je je weer praktisch als herboren.

Een tweede voorbeeld is de Butterfly ofwel: Diamant Pose, een zittende Yin houding met de volgende werking:

 • Opent zacht en diep de heupen en ontspant de rug.
 • Het rekt het bindweefsel aan de achterkant van je bovenlichaam en de achterkant van je bovenbenen (hamstrings).
 • Het rekt het bindweefsel van de binnenkant van je bovenbenen, de adductoren.
 • Het opent je heupen.

Belangrijke meridianen die je hiermee stimuleert:

 • Blaas- en nier meridiaan.
  Hierdoor helpt deze houding bij een vol hoofd, je druk maken, twijfelen, angst of paniek. Ook zorgt het ervoor dat het je zachter maakt en je zelfvertrouwen opbouwt. Verder kan het helpen bij hoofdpijn, blaasklachten, neusverkoudheid. Doordat je de nierenergie stimuleert krijg je meer energie.
 • Lever- en galblaasmeridiaan.
  Hierdoor helpt deze houding bij woede, ongeduld, prikkelbaarheid en frustratie. Lichamelijk helpt deze meridiaan bij misselijkheid, het regelen van menstruatieklachten, allergieën, hormonen, oogklachten, migraine en buikklachten.

Yin Yoga in Rotterdam

Onze yin yoga lessen worden gegeven op elke maandag avond om: 19:30. Ook geven we Yin in de fusion Yoga les: Yin & Yang op woensdag en donderdag. Zie het rooster. De Yin Yoga lessen zijn zowel voor voor beginners als gevorderden.

De belangrijkste voordelen van Yin yoga in de Kompassie Yoga studio in Rotterdam zijn:

 • Meditatieve kwaliteit in de houdingen
 • Diepe stretching van je bindweefsel, spieren en fachia: Je wordt soepeler of leningen.
 • Energie herstellend
 • De diepe maar zachte warmte van onze infra rood platen helpt je om makkelijker in en uit de pose te komen. (onder de 30 graden)
 • De yoga docent geeft verschillend opties ter ondersteuning of ter uitdaging. Ook gebruiken we yoga props (bolster, blakken, dekens) ter ondersteuning.
Wat vinden deelnemers van onze Yin Yoga lessen?

Hatha yoga

read next
Hele fijne yoga studio. Vriendelijke en ervaren docenten. Fijne zaal met voldoende props en altijd aangename temperatuur (ook bij de normale lessen). Ik vind vooral de aerial yoga erg leuk en wat mij betreft een redelijk unieke ervaring aangezien er maar weinig yoga studio's zijn die deze les aanbieden. Ik zou deze yoga studio aanraden!
Patricia patricia
Patricia patricia
2023-10-02
Had a wonderful Hormone Yoga workshop at Kompassie with Juliette. We exchanged knowledge, experiences, feelings and we bonded as women. Also we did yoga exercises and closed with a relax moment in the hammock.
Anouk Zeidler
Anouk Zeidler
2023-09-17
I love this yoga studio! Andrea and Juliette are very professional instructors in my opinion.
Nazanin
Nazanin
2023-09-16
I attended a taster session for Aerial yoga and was hooked as Juliette is a patient and very experienced instructor. I signed up for the unlimited monthly subs and also attended her fabulous women’s retreat. I left the event energised, revitalised and with so many more valuable insights about my well-being as a menopausal female. Best part was the great sisterhood I got to experience and the amazing women I got collaborate with.
Haseeba “Content Queen” Saban
Haseeba “Content Queen” Saban
2023-09-13
Laatst heb ik de workshop Hormone Yoga & Positive Development gevolgd bij Kompassie Yoga Studio, gegeven door eigenaresse Juliette. Het was een hele fijne bijeenkomst met gelijkgestemde vrouwen. We hebben elkaar Echt en liefdevol kunnen empoweren. En wat een eye openers heb ik opgedaan op het gebied van (peri) menopauze. Heel handig gebundeld in een syllabus die we meegekregen hebben. De dag zijn we geëindigd met een voedende Yoga sessie. Dank voor de leerzame, verbindende en liefdevolle middag.
Judith Reemnet
Judith Reemnet
2023-09-13
Ontzettend fijne studio en leuke lessen!
Jim van Nood
Jim van Nood
2023-09-06
Vandaag een keer les van Gina (een keertje op zondag) wat bijzonder weer, anders dan Andrea en ook weer plezierig. Door een proef abonnement heb ik meerdere lessen geprobeerd en bij Aerial Yoga blijven hangen, wat is dat gaaf! Gestart bij Juliette en door een verandering in werkrooster over gestapt naar Andrea. Beide geven op eigen wijze les, fijn voor mij als beginner maar nu ik de techniek steeds meer eigen ben ook fijn dat ik uitgedaagd wordt. Fijne locatie, warme mensen, vakbekwaam en Andrea is super lief! Echt een aanrader om een proef te starten en zo de lessen en docenten te leren kennen, je zal merken dat je al snel terug blijft komen voor de rijke lessen.
Ilse Blad
Ilse Blad
2023-07-16